Partner login

Huomio yksityiskohtiin – olympiaurheilijasta puusepäksi

Snickers Workwear - Suomi

Pienestä pitäen lasketellut sveitsiläinen Marc Iselin kilpaili sekä Olympialaisissa että maailmancupissa. Nyt hänellä on oma verstas Zürichin liepeillä Dietikonissa, jossa hän valmistaa suksia, lumilautoja sekä huonekaluja.

Miten päädyit talviurheilulajien pariin?

Vanhempani olivat kumpikin hiihdon/laskettelunopettajia. Opin siis laskettelemaan jo ennen kuin menin kouluun. Minulla oli selvästi lahjoja, ja aloinkin voittaa alueellisia kilpailuja omassa ikäluokassani. Siitä seurasi se, että pääsin Zürichin hiihtoliiton ZCV:n joukkueeseen.

" Vuonna 2010 edustin Sveitsiä Vancouverin talviolympialaisissa. Sitä muistelen mielelläni. Kilpailu oli kova sekä urani huippuhetki."

Mitä sitten tapahtui?

Vuonna 1990, kun olin noin kymmenvuotias, innostuin tosissani lumilautailusta. Löysin siitä todellisen intohimoni. Ja kun vuosituhat vaihtui, jätin hiihtohommat ja keskityin seuraavaan uraani. Kouluttauduin puusepäksi sekä huonekalupuusepäksi.

sukset

Palasitko vielä rinteeseen?

Ei mennyt kovin pitkään, kun olin taas rinteessä. Olin niin lumilautailun lumoissa, että aloin treenata tosissani kilpailuja varten, pian vuoden 2002 jälkeen. Menestystä tuli heti. Jo parin vuoden päästä, talvella 2004-2005, osallistuin maailmancupiin. Nousin voittajan korokkeelle kahdesti sillä kaudella ja monta kertaa sen jälkeenkin. Minusta tuli Sveitsin mestari kolme kertaa. Harjoittelin jopa Olympialaisiin.

Mikä on ollut sinun suurin saavutuksesi talviurheilussa?

Vuonna 2010 edustin Sveitsiä Vancouverin talviolympialaisissa. Sitä muistelen mielelläni. Kilpailu oli kova sekä urani huippuhetki. Se oli kuitenkin myös päätepiste.

Puuseppä

Kuka on ollut paras kumppanisi matkalla urheilumenestykseen?

Se on varmaankin Günter Wiesmann. Hänellä oli 50 vuoden kokemus kilpasuksien suunnittelusta, ja hän tuki minua aina kisoissa. Talvikaudelta 2007-2008 lähtien suunnittelimme ja rakensimme yhdessä lumilautoja. Silloin pystyin hyödyntämään käytännöntaitojani puuseppänä. Günterin valtavan laaja kokemus varmisti, että tuotteemme suunniteltiin ja valmistettiin huippustandardien mukaan. Opin häneltä paljon tuona aikana.

Kenelle teit lumilautoja?

Muutaman koekappaleen jälkeen lumilaudoista alkoi tulla niin hyviä, että käytin niitä itse kilpailuissa. Siksi menestyin niin hyvin. Pystyin rakentamaan lautoja, jotka palvelivat täydellisesti omia tarpeitani ja yksittäisten kisojen vaatimuksia.

Suksien valmistus

Mitä tapahtui urheilun pariin paluusi jälkeen?

Vuonna 2011 Günter Wiesmann oli jäämässä eläkkeelle ja pyysi minua jatkamaan suksi- ja lumilautaverstastaan, mihin suostuin erittäin mielelläni. Yhteistyössä mestaripuusepän kanssa toiminta keskittyi suksiin ja lumilautoihin erikoistuneeksi verstaaksi, millainen se on tänä päivänäkin.

Millaisia ovat urheiluvälineidesi ja vertaasi asiakkaat?

Suurin osa heistä, joita verstaani sukset ja lumilaudat kiinnostavat, ovat kokeneita laskettelijoita ja lumilautailijoita. Kaikki asiakkaani etsivät jotakin erityistä. Jokainen, joka tulee ostamaan meiltä suksia tai lumilautoja, saa välineet, jotka ovat suunniteltu heidän tarpeilleen, kyvyilleen ja tyylilleen sopiviksi. Asiakkainani on myös paljon hiihdon ja lumilautailun opettajia, jotka haluavat uniikit välineet.

Suksien räätälöinti

Miksi yksilöllinen räätälöinti on niin tärkeää?

Oikealla muodolla ja materiaalilla on keskeinen vaikutus siihen, miten lauta käyttäytyy. Ulkonäöllä on vähän tekemistä sen kanssa. Silti haluan, että kaikki custom-sukseni ja -lumilautani ovat viimeistelty upean näköisiksi asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Miten huonekalujen valmistaminen eroaa tästä?

Ei oikeastaan mitenkään. Kaikki, joille teen suksia, haluavat myös kotinsa olevan ainoana laatuaan. Kun asiakkaat näkevät verstaalla uniikkeja huonekalujani, he tilaavat monesti urheiluvälineiden lisäksi myös huonekaluja. Kunsekä asiakas että minä arvostamme molemmat laadukasta muotoilua, monesti yhteistyössä syntyy myös upeita huonekaluja.

Suksien valmistus_2

Minkälaisia vaiheita suksien ja lumilautojen työstämisessä on?

Ensin valmistetaan ydin monesta ohuesta puukerroksesta. Ydin on rakennettava vastaamaan tulevan käyttäjän vaatimuksia ja kykyjä. Siksi suunnittelussa käytetään CAD-ohjelmistoa. Työstän puukerrokset ja laudat modernilla CNC-koneella. Viimeistely tehdään käsin. Ytimen päälle tulee lasi-, aramidi- ja hiilikuitua, titanaattia ja synteettisiä hartseja. Hartsikerroksen alle tuleva kuviointi antaa suksille tai lumilaudalle omaleimaisen ulkoasun. Lopuksi istutetaan metallikantit ja tietenkin kiinnitetään käyttäjän fyysisten vaatimusten mukaiset siteet.

Mihin kiinnität erityisesti huomiota suksien ja lumilautojen valmistuksessa?

Kuuluisa sveitsiläinen tarkkuus on kriteereistä ensimmäinen. Kaiken pitää sopia täydellisesti yhteen ja oltava täsmälleen vaatimuksien mukaista. Kompromisseja ei tehdä.

Suksien raaka-aineet

Käytät Snickers Workwear -työvaatteita. Onko siihen jokin erityinen syy?

Kokemus on osoittanut, että työvaatteissakaan ei kannata tyytyä kompromisseihin. Jos haluan työskennellä kuin ammattilainen, tarvitsen juuri oikeat varusteet. Sama pätee talviurheiluun. Välimallin amatöörivehkeillä ei voiteta kilpailuja. Sukset, lumilaudat tai työvaatteet – kaikissa pitää olla oikea istuvuus ja soveltuvuus olosuhteisiin nähden. Silloin voit laittaa kaiken peliin suorituksessa.

Snickers Workwear -työvaatteet

Sama pätee työskentelyyn suunnittelutilassa. Snickers Workwear -työvaatteet istuvat täydellisesti. Housuissa pystyy liikkumaan vapaasti ja polvistumaan lattialle. Housujen polvisuojajärjestelmä pitää polvisuojat hyvin paikoillaan. Takeissa ja housuissa on tilavia taskuja, joten kaikki tarpeellinen on aina käsillä – veitset, mittanauha, kynä, muistivihko. Taskut ovat malliltaan ja kooltaan juuri oikeanlaiset, joten niistä ei tipu mitään.

" Jos haluan työskennellä kuin ammattilainen, tarvitsen juuri oikeat varusteet."

Materiaalit on valittu huolellisesti niin, että kosteus siirtyy pois iholta ja pitää sinut kuivana rankoissakin työvaiheissa. Lisäksi on vielä yksi piirre, joka erottaa nämä työvaatteet muista. Snickers Workwear -työvaatteet ovat niin hyvännäköisiä, että ne eivät oikeastaan edes näytä työvaatteilta. Siksi käytän niitä myös vapaa-ajalla, esimerkiksi kun leikin lasten kanssa tai teen pihatöitä.

Suksien viimeistely

Koe enemmän ↓

6903 FlexiWork+, työhousut

Kevyet high tech -työhousut, joissa BodyMapped-muotoilu. Hengittävä joustokangas, Cordura®-vahvikkeet ja paljon taskuja. Nämä yhdessä takaavat uskomattoman liikkumisen vapauden ja toiminnallisuuden.

6903 FlexiWork+, työhousut

Lämmin fleece-huppari

Moderni huppari, joka on valmistettu verkkokudosmaisesta fleece-kankaasta.

8041 FlexiWork, Fleece-huppari

Syksy/ talvi 17

Syksy/ talvi 2017 lehtemme on nyt saatavilla! Mukana lehdessä mm. uusi, monipuolinen huomiovaatevalikoimamme. Lue lisää >

Lue lisää lehdestä >

Kysy meiltä