Partner login

Intohimona laatoittaminen ja tasa-arvo

Snickers Workwear - Suomi

Julia Schaffer Flemk on laatoittaja, joka puhuu vahvasti rakennusalan tasa-arvoisten mahdollisuuksien puolesta. Taistelu oikeuksien puolesta on tuonut mukanaan palkintoja, mediahuomiota ja enemmän töitä kuin ehtii tekemään.

TASA-ARVON MUKAISIA MAHDOLLISUUKSIA

”Rakennusalan yhtäläiset oikeudet ovat vielä enimmäkseen pelkkää puhetta. Vielä nykyäänkin naisia lähtee alalta, koska he eivät kestä tarpeetonta ja epätervettä macho-kulttuuria. Minun tavoitteeni ja yritykseni pointti on saada naiset kiinnostumaan rakennusalan ammateista, koska naisten tuleminen alalle parantaa automaattisesti yritysten sisäisiä asenteita ja suhteita asiakkaisiin”, Julia sanoo.

Kun sanot, että macho-kulttuuri on
tarpeetonta, mitä tarkoitat sillä?

Raksahommat ovat yhtälailla rankkoja sekä miehille että naisille. Keho joutuu koville, kun joutuu kantamaan painavia säkkejä työmaalla ja rakennuksiin, joissa ei ole hissejä. Joskus se ottaa kuitenkin tarpeettoman koville.

“Naisille sopivien työvaatteiden saaminen markkinoille on tärkeä signaali ja ehkä ensimmäinen askel alan todelliseen avautumiseen naisille.”

Voitko vielä tarkentaa?

Miesten on pakko jossain vaiheessa näyttää, mistä heidät on tehty. Niinpä he raatavat niin, että selkä menee. He eivät halua näyttä heikoilta ja viivyttää töitä. Siksi moni kantaa liian painavia taakkoja eikä vaivaudu käyttämään suojavarusteita. Tämä vaikuttaa meihin kaikkiin.

Miten?

Kun aloitin laatoittajana, painoin 47 kiloa ja kannoin 25-kiloisia säkkejä. Yksi työkaverini siihen aikaan, isohko mies, kantoi yhden säkin kummallakin olkapäällä ja oli sitä mieltä, että minunkin pitää tehdä niin, jos meinaan olla laatoittaja. Tein niin kuin hän sanoi, ja nyt saan kärsiä selkä- ja polviongelmista lopun ikääni. Pyrin yrityksessäni ja mediassa tuomaan esille, että macho-kulttuuri on vahingollinen ilmiö, ja näin haluan estää muita tekemästä samoja tarpeettomia virheitä kuin itse tein.

Työllistätkö vain naisia?

Kuka tahansa, jolla on oikea asenne, on tervetullut. Sukupuoli, kansallisuus, seksuaalinen suuntautuminen – niillä ei ole minulle merkitystä..

Oletko sitä mieltä, että useimmat
rakennusyhtiöt suhtautuvat nykyisin
myönteisesti naisten palkkaamiseen?

Monet sanovat – virallisesti – haluavansa palkata lisää naisia mutta eivät ole kuitenkaan valmiita tekemään muutoksia. Esimerkiksi tilaamaan oikean kokoisia vaatteita. Jos vaatteet eivät istu ja ovat liian isoja, on vaikeaa tehdä työnsä hyvin. Naisille sopivien työvaatteiden tulo markkinoille on tärkeä signaali ja ehkä ensimmäinen askel alan todelliseen avautumiseen naisille.

Isabelle-stipendin voittaja 2015

Lautakunnan lausunto:

”Vuoden 2015 Isabellestipendiat-palkinnon voittaja on hieno esimerkki naisesta, joka tekee
rakennusalasta paremman rohkeudellaan, sitkeydellään ja loppumattomalla energiallaan. Yrityksessään Julias Plattsättning & Bygg – hän on esimerkki laadukkaasta ammattityöstä, vastuullisesta rekrytoinnista ja tiedostavasta verkoston rakentamisesta, ja näin hän toimii esimerkkinä naisille, jotka haluavat alalle tai ovat jo alalla.”

20 000 kruunun arvoinen palkinto on Ruotsin ensimmäinen naisammattilaisille jaettava
palkinto, jonka jakavat yhdessä voittoa tavoittelematon Rättviseförmedlingen ja Isabelle McAllister.

Miltä markkinat näyttävät?

Moni valmistaja on herännyt tähän. Nykyään vaatteita ja suojavarusteita saa pienempinä ja istuvampina malleina, ja materiaalipuolella on saatavilla myös 10 ja 15 kilon säkkejä. Valikoimissa on työhousuja jopa raskaana oleville naisille. Nyt vain pitää vielä taivutella rakennusalaa ja sen ammattilaisia hyödyntämään tätä laajempaa valikoimaa.

Mitä teitte, kun autoit Snickers
Workwearin uuden työvaatemalliston
kehittämisessä?

Snickers Workwearin tuotesuunnittelija Malin Enoksson pyysi kymmenkunta naista rakennusalan eri töistä tapaamiseen, ja illan aikana kerroimme hänelle omia mietteitämme. Lahkeen pituus, lantion koko ja hartioiden leveys olivat hänen asialistallaan tärkeimpiä mittoja.

Rakennusalalla työskentelevillä naisilla on monesti leveämmät hartiat kuin naisilla yleensä. Naisten lantio taas on leveämpi kuin miehillä, joten yleensä joudumme ostamaan yhtä kokoa suuremmat housut miesten mallistosta. Se tarkoittaa, että lahkeet ovat aivan liian pitkät, jolloin polvisuojat ovat ihan väärässä paikassa. Jos lahkeita pitää kääriä, niihin kertyy purua ja kaikkea muuta roskaa, joka rikkoo pesukoneen.

Sinulla on päälläsi kehitystyön
tuloksia, muun muassa AllroundWork
6701 -työhousut. Mitä mieltä olet?

Ensimmäistä kertaa polvisuojat ovat täsmälleen oikeassa paikassa. Laatoittajana joutuu liikkumaan melko paljon, kiipeämän tikkaita ja menemään polvilleen. Ehkä 100 kertaa päivässä. Ennen piti nostaa lahkeita aina ennen polvistumista. Nyt voin vain keskittyä työhön.

Entäpä AllroundWork 1207 Soft Shell-takki. Onko sen malli naiselle hyvä?

Vaikka rintavarustus ei olisikaan iso, miehille suunnitellut takit kiristävät yleensä selästä. Sama pätee kaikkiin mainos t-paitoihin. Leikkaan aina kaulukseen viillon mattoveitsellä, ettei se olisi liian kireä. Takkiin ei voi niin tehdä. Nyt kun saimme sanamme kuuluville, uusi Snickers Workwear -takki istuu täydellisesti selästä. Kyseessä on istuva malli, ja hihat ovat juuri oikean pituiset ja levyiset. Mikään ei haittaa liikkumista.

Miten päädyit rakennusalalle?

Kun olin pieni, päätin että halusin ryhtyä puusepäksi. Kasvoin maalla, meillä ei ollut TV:tä eikä minua hemmoteltu millään erikoisvempaimilla. Enimmäkseen olin serkkuni kanssa ulkona rakentamassa puumajoja, joissa sitten myös asuimme suurimman osan kesää.

Haaveilitko puumajassa, että sinusta tulisi yrittäjä?

En, en rohjennut unelmoida oman yrityksen perustamisesta. Minulla ei ollut siihen tarpeeksi itseluottamusta. Mutta kun olin ollut toisella töissä kymmenen vuotta, oli pakko alkaa tehdä jotakin asenteiden muuttamisen eteen. Minusta se macho-puhe alkoi oikeastaan jo ammattikoulussa.

Opetussuunnitelmassakin sanotaan, että opiskelijoiden tulee saada opetusta ammattikulttuurista - hah! Siksi aloin opiskella yliopistossa rakennusalan opettajan tutkintoa. Siinä vaiheessa kun valmistuin, minulla oli kuitenkin uudenlaista itseluottamusta ja tunsin tarvetta perustaa oman yrityksen. En ole katunut sitä hetkeäkään.

Julia Schaffer Flemkin profiili

Koko: 36
Ikä: 33
Perhe: Puoliso
Asun: Huddinge, Tukholma.
Ammatti: Laatoittaja
Työpaikka: Omistaja Julias Plattsättning & Bygg, pääosin työllistää naisia sekä käyttää naisia alihankkijoina.
Lempivaate: 6701 työhousut, totta kai!

Koe enemmän ↓

Erinomaisen istuvuuden omaavat työhousut

Valmiina kaikkeen. Näissä naisten työhousissa on erinomainen istuvuus, kestävyys ja mukavuus sekä niissä on edistyksellisiä toimintoja.

6701 AllroundWork+, naisten työhousut riipputaskuilla

Kysy meiltä