Partner login

Muurari, jolla on kestävän kehityksen tavoitteet

Snickers Workwear - Suomi

Hanna Nilsson valmistui hiljattain arkkitehdiksi ja unelmoi rakennusalan kestävän kehityksen edistämisestä. Ja juuri se itseasiassa tapahtui. Mutta ei niin kuin hän oli kuvitellut.

Olemme vanhassa kalkkikivitalossa Kastlösa-kylässä Ölandin saarella, toiseksi suurimmalla ruotsalaisella saarella, joka sijaitsee Itämeren rannalla Smalandin rannikolla. Ullakolla Hanna Nilsson rappaa tiiliseinää. Tästä muodostuu takka, joka on keksitty jo yli 30 vuotta sitten, mutta ideana se ei ole koskaan saavuttanut suosiota.

Hanna, mistä takan rakentamisessa on kyse?

Tämä on takkatyyppi, joka keksittiin Suomessa 1990-luvulla. Se on valmistettu yksinomaan luonnon materiaaleista - savi, tiili ja mineraalivilla. Ei ole luultavasti mitään muuta takkaa, joka hyödyntää energiaa puista niin tehokkaasti. Jos se on suunniteltu oikein, se tarvitsee vain puun lisäämistä kerran tai kahdesti päivässä. Palamisen aikana vapautuva energia varastoidaan takkaan sekä savupiipun massaan, ja se säteilee 24 tunnin ajan lämmön muodossa.

Kuulostaa hieman oudolta, että juuri valmistunut arkkitehti teki näin suuren uramuutoksen. Mitä tapahtui?

Olen aina unelmoinut kykeneväni edesauttamaan kestävän kehityksen mukaista rakentamista, mieluiten ammatissa, jossa työskentelen taiteen ja rakentamisen välimaastossa. Ja rakentamassa jotain kaunista sekä toimivaa, johon liittyy yhtä paljon käsityötä kuin piirtämistä sekä suunnittelua. Mutta minusta ei olisi koskaan tullut muurari, jos siihen ei olisi liittynyt Johannes Riesterer.

“Löysin saven, uskomaton rakennusmateriaali. Se on kosteudensäätäjä ja orgaaninen sekä enemmän tai vähemmän rajaton luonnon materiaali. En voisi kuvitella tekeväni mitään muuta kuin muurausta, nykyään.”

Kuka hän on? Ja kuinka tapasitte?

Johannes on mielestäni Ruotsin parhaimpia savirakentajia. Osallistuin sattumalta hänen luennollensa, ja tajusin vain, että minun täytyy päästä työskentelemään hänelle. Hänen näkemyksensä taiteellisista käsityötavoista ja ekologisista tavoista rakentamisprosessissa löi minut ällikällä. Olin periksiantamaton, kunnes minulle annettiin työharjoittelu, mutta en todellakaan uskonut, että olisin siellä vielä neljä vuotta myöhemmin!

Oliko se juuri tämä hetki, kun aloit ajattelemaan kestävää kehitystä ja siihen vaadittavia asioita?

Ei, aloin ajatella älykästä tapaa hyödyntää resursseja, orgaanisisia materiaaleja ja luonnollista ekosykliä, jos sen varhaisessa vaiheessa. Vietin vuoden matkustellen ympäri Eurooppaa, ennen kuin minusta tuli arkkitehti. Kävin luomutiloilla ja tapasin saman ajatusmaailman omaavia ihmisiä, jotka myös etsivät kestävämpää ja järkevämpää tapaa elää.

Kuinka herkkä rakennusmateriaali on savi?

Savi on fantastinen kaikin puolin. Se on halpaa, sitä on helppo yhdistää muiden orgaanisten materiaalien kanssa, eikä se ole syövyttävä tai allergisoiva. Sitä on lähes aina lähellä sekä myös lähistöllä, mikä tarkoittaa lyhyitä kuljetusetäisyyksiä. Käytännössä jokaisella Ölandin kylällä on oma savilouhos. Olen hiljattain remontoinut portaikon omassa kotikylässäni Gärdslössa. Yksinkertaisesti pystyin saamaan ihan samaa savea, jota käytettiin kyseisten portaiden rakentamiseen 150 vuotta sitten. Se kertoo sinulle jotain materiaalin kestävyydestä sekä saatavuudesta.

SAVI RAKENNUSMATERIAALINA

Savi on yksi maailman vanhimmista rakennusmateriaaleista. Sitä on käytetty vuosien saatossa, ympäri maapalloa niin mökkien, linnojen kuin kartanoiden rakentamisessa. Merkittävä osa maapallon väestöstä asuu edelleen savesta tai muusta maaperäaineesta rakennetussa talossa. Pohjustamalla seinät savipohjaisella laastilla, joka antaa erityksen vetoa vastaan, on ollut perinteenä Pohjoismaissa jo Viikinkiaikakaudesta lähtien. Sileä savipinta antaa hienon pohjan ja sileän pinnan maalaukselle tai tapetoinnille.


Savi laasti eroaa muista laastista, kuten kalkista tai sementistä, koska se ei pala. Toisin sanoen kuivausaikana siinä ei tapahdu kemiallisia reaktioita. Tämä tekee savesta vesiliukoisen, mutta myös erittäin joustavan. Tämä helpottaa sen käyttämistä eri paikoissa kuten uuneissa sekä takoissa, joissa voi esiintyä korkeita lämpötilamuutoksia. Savi voidaan sekoittaa etukäteen ja varastoida pitkiksikin ajoiksi.

Näen sinun käyttävän savea myös seinissä?

Tiivistän seiniä, käyttäen savipohjaista laastia. Tämä edesauttaa terveellistä sisäympäristöä. Savielementti stabilisoi ympäristön kosteuden samalla kun absorboi myös pölyhiukkasia.

Mista saviseos on tehty?

Erilaisista tuotteista, jotka on otettu suoraan luonnosta: Savi, hiekka, olki, vesi ja lanta lehmistä tai hevosista. On kaunista ajatella, että savitalo, joka on jäänyt hajoamaan, maatuu kokonaan luonnon materiaaliksi ajan mittaan. Näin ollen se ei kuormita ympäristöä. Tämä uudistettu restaurointimenetelmä on erittäin mielenkiintoinen nykyisessä energiapainotteisessa yhteiskunnassa, jossa etsitään halpoja ja terveellisiä rakennusmateriaaleja.

"Täydellisen saviseoksen valmistus on monimutkainen tehtävä. Värin ja sakeuden määrittää alueen ilmasto- sekä sen savityyppi. Savi voi olla mitä tahansa valkoisesta ja keltaisesta punaiseen, siniseen, harmaaseen, ruskeaan sekä mustaan. Se on enemmän tai vähemmän muovia ja enemmän tai vähemmän vettä absorboivaa, ja sen palonkestävyys vaihtelee. Tämä muuttaa jokaisen uuden hankkeen haasteeksi. "

Mitä mieltä olet työvaatteista?

Haluan ajatella, että minulla on pitkäaikainen ura savirakentajana. Se on kovaa työtä. Vaatteiden pitää työskennellä kanssasi. Joten jos vain polvisuojat pysyvät paikoillaan, se ei vain riitä. Tai jos takki ei sovi kunnolla, koska se on oikeastaan miesten takki pienessä koossa. Ja tietenkin laatu on erittäin tärkeää. Tämän päivän suhtautuminen vaatteiden heittämiseen pois ei ole kestävää kehitystä ympäristölle. Laadukkaat vaatekappaleet, jotka on suunniteltu kestämään kauan – niitä kutsun kestävän kehityksen työvaatteiksi.

Autoit kehittämään Snickers Workwearin 6701 naisten työhousuja riipputaskuilla ja työtakkeja 1107, 1207 ja 1367. Kuunneltiinko sinua siinä, mitä halusit?

Ehdottomasti. Oli selvää, että Snickersin tuotekehittelijöillä oli aito käsitys haasteista, joita kohtaan joka päivä töissä naispuolisena rakentajana. Oli jo aika, että joku keskittyy erityisesti naisille suunnattuihin työvaateisiin. Ja kun loppukäyttäjillä on mahdollisuus kokeilla asioita, kun niitä kehitetään, suunnittelijat saavat sen oikein heti ensimmäisellä kerralla.

Profiili – Hanna Nilsson

Hanna Nilsson aloitti uransa uuninrakentajana Johannes Riestererin alaisuudessa, mies jonka katsotaan olevan yksi Ruotsin parhaimmista savirakentajista. Nelivuotisen oppilasuran jälkeen hän aloitti oman yrityksensä, HannaMuraren, tavoitteena keskittyä kestävän kehityksen tuotantoon.

Ikä: 33.
Perhe: avopuoliso.
Missä asun: Gärdslösa, Öölanti.
Ammatti: Savirakentaja, uuninrakentaja, arkkitehti, taiteilija.
Työpaikka: HannaMurare-yhtiön omistaja, jossa on kursseja savirakentamisesta sekä uunirakentamisesta.

Koe enemmän ↓

Naisten talvitakki

Kestävä ja vettähylkivä vuorellinen talvitakki on erinomainen valinta. Varsinkin, kun lämpötila laskee.

1107 AllroundWork, naisten 37.5® –talvitakki

Erinomaisen istuvuuden omaavat työhousut

Valmiina kaikkeen. Näissä naisten työhousissa on erinomainen istuvuus, kestävyys ja mukavuus sekä niissä on edistyksellisiä toimintoja.

6701 AllroundWork+, naisten työhousut riipputaskuilla

Kysy meiltä