Suojavaatetus, sähköstaattiset ominaisuudet

EN 1149-5 iconEN 1149-5

Standardissa EN 1149-5 määritellään sähköstaattisilla ominaisuuksilla varustettujen suojavaatteiden materiaalin suosituskyky- ja muotoiluvaatimukset. Nämä suojavaatteet on suunniteltu ehkäisemään räjähdysten (kipinöiden muodostuminen) riski, kun esimerkiksi kyynärpää tai polvi osuu seinään tai vastaavaan pintaan/esineeseen. Tämä on ehdottoman tärkeää silloin, kun työssä käytetään helposti syttyviä materiaaleja kuten kaasuja ja bensiiniä.

Materiaalin suorituskyky perustuu materiaalin pintaresistiivisyyteen, sähkövastukseen ja varauksen purkautumiseen. Täydellisen suojauksen varmistamiseksi kaikki materiaalit ja johtavat osat (vetoketjut jne.), jotka eivät täytä vaatimuksia, tulee peittää kokonaan. Henkilöllä tulee myös olla asianmukaiset jalkineet, joissa on suoja sähköstaattista purkausta vastaan.

HUOM! Hyväksyntä EN 1149-5 ei riitä töihin, joihin sisältyy pieniä elektronisia osia ja herkkää elektroniikkaa (mikrosiruja, painettuja piirilevyjä, matkapuhelimen osia jne.). Tämäntyyppisiin töihin vaaditaan standardin EN 61340 mukaan sertifioituja vaatteita.