Suojavaatetus hitsaukseen ja vastaaviin töihin

EN ISO 11611 iconEN ISO 11611

Standardissa EN 11611 määritellään suosituskyky- ja muotoiluvaatimukset niiden vaatteiden osalta, jotka on suunniteltu suojaamaan kuumuudelta, tulelta ja valokaarelta. Tämä versio standardista EN 11612 on pohjimmiltaan hitsausstandardi, joka määrittelee suojauksen eri syttymislähteiltä, kuten avotulelta, sulametalliroiskeilta ja kosketuskuumuudelta. Sen lisäksi standardin EN 11611 mukaan sertifioidut vaatteet suojaavat valokaaren lämpösäteilyltä ja vähentävät sähköiskun vaaraa käyttäjän joutuessa lyhyeen satunnaiskosketukseen jännitteisten sähköjohtimien kanssa.

EN 11611 sisältää kaksi luokitusta – luokat 1 ja 2 – käytetystä hitsaustekniikasta riippuen. Luokka 1 käsittää vähemmän vaaralliset hitsaustekniikat ja -tilanteet, alhaisemman roiskemäärän (sulametalliroiskeet) ja lämpösäteilyn, kun taas luokka 2 kattaa vaarallisemmat hitsaustekniikat ja -tilanteet ja suuremman määrän roiskeita ja lämpösäteilyä.

Standardi sisältää myös useita muotoiluvaatimuksia, esimerkiksi sen, että puvun tulee peittää kokonaan ylä- ja alavartalo, niska, käsivarret ja jalat, ja että ulkotaskuissa tulisi olla taskun aukkoa vähintään 20 mm leveämmät läpät.