
Haastattelu
Gustav Ovland
Rakentamassa kotia, joka on aina ollutkin siellä.
Haastattelu
Gustav Ovland
Kun Gustav törmäsi hylättyyn perunatärkkelystehtaaseen ruotsalaisella kiinteistönvälityssivustolla, hän tiesi välittömästi, että hänestä tulee sen seuraava omistaja. Gustav tunnisti vaistomaisesti kiinteistön potentiaalin, vaikka kuvissa näkyi rapistunut talo, umpeen kasvanut tontti ja tehdasrakennus, jonka katto oli romahtanut. Tässä oli hänen mahdollisuutensa luoda sellainen henkilökohtainen tila, jossa hän on aina halunnut asua.
Hotelli- ja ravintola-alan yrittäjänä Gustaville ei ole vierasta suunnitella ja rakentaa omaleimaisia ympäristöjä. Hän on rakentanut kaikkea ravintoloista hotelleihin. Joten kun hän aloitti tämän viimeisimmän projektin eli tärkkelystehtaan parissa, hänellä oli selkeä visio siitä, mitä hän halusi tehdä. Hän haluaa huoneita huoneiden sisälle, sekoittaa vanhaa ja uutta, modernia ja rustiikkista.
Itse tehdas on peräisin 1800-luvun lopusta ja talo 1930-luvun alusta, ja kumpikin on ollut tyhjillään yli 70 vuotta. Se tarkoitti sitä, että historia piti ottaa huomioon. Gustav vietti projektin ensimmäiset puoli vuotta lajittelemalla ja järjestelemällä kiinteistöistä ja tontilta löytynyttä tavaraa. Hän pinosi vanhoja tiiliä, kattotiiliä ja palkkeja sekä luetteloi huolellisesti ruosteisia koneita ja työkaluja, vanhoja sähkötarvikkeita ja kaikkea muuta, mitä laaja irtaimisto piti sisällään.
Seuraava käytännön askel projektissa kertoo paljon siitä, mikä on Gustaville tärkeää. Tyhjennettyään vanhan tehdasrakennuksen hän alkoi saman tien rakentaa siitä vihreää keidasta. Hän kaatoi kuusi yhdeksästä katottoman tehtaan sisällä kasvaneesta puusta ja muokkasi tilalle yrtti- ja vihannesmaan. Gustav rakensi ulos myös keittiön ja ruokailutilan, jotka täydensivät ainutlaatuisen ja tunnelmaltaan mannermaisen tilan.
Koko projektin ajan Gustavia on ohjannut ajatus siitä, että kaiken täytyy tuntua siltä, kuin se olisi aina ollut siellä. Vaikka se olisi täysin uutta. Ajatusmaailmassa on yksi osa vastuullisuutta, kaksi osaa esteettisyyttä ja ripaus eteläruotsalaista yrittäjähenkeä.
Gustav kertoo mielellään tarinaa, joka havainnollistaa projektia ohjaavaa filosofiaa. Gustavin naapuri, ammattimuurari, auttoi Gustavia rakentamaan uuden seinän vanhoista kalkkikivitiilistä. Mutta päin vastoin kuin hänen naapurinsa ehdotti, Gustav vaati, että tiilien epätasaiset ja lohkeilleet sivut tulisivat ulospäin. Se antaa seinälle luonnetta. Lisäksi he käyttivät muuraamisessa tietynlaista laastia, joka sai seinän näyttämään siltä, kuin se olisi aina ollut paikallaan.
Tähän mennessä Tärkkelystehtaan parissa on työskennellyt yli 50 ystävää, naapuria ja ammattilaista. Jokainen on tarjonnut erityisosaamistaan, ja vanhaa rakennusta on kunnostettu kierrätysmateriaaleilla mutta kuitenkin niin, että kaikkiin vaiheisiin on valittu juuri oikeita materiaaleja ja oikeat työkalut.
Gustaville projekti on ollut palkitseva oppimiskokemus. Ensimmäisen viikon ajan hän esimerkiksi käytti merkittömiä työhousuja tehtaalla työskennellessään. Siitä tuli oppimiskokemus numero yksi. Työvälineiden, materiaalien ja käsityön suhteen ei voi oikaista. Gustav ei olisi pystynyt toteuttamaan tärkkelystehtaan muutosta ilman kestäviä ja toimivia Snickers Workwear -työvaatteita.
PAIKKA: Härnestad, RUOTSI
TYÖ: Yrittäjä
PERHE: Boris, italianmastiffi
SOME: @starkelsefabrikenh