Jäätävä urakka

Työmaa: 200 kilometriä napapiiriltä pohjoiseen.

Haastattelu

Rami & Tomi Kurtakko

On joulukuun toinen viikko Suomen Lapissa. Puolelta päivin lämpömittari näyttää 23 pakkasastetta, aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle koko päivänä ja kaamoksen hämyisää valoa riittää hädin tuskin kahdeksi tunniksi. Ja vuoden lyhimpään päivään on vielä kaksi viikkoa.

Jos tuo ei kuulosta kylmältä, kuvittele tekeväsi työtä lumen ja jään keskellä ja että pääasiallinen työsi on käsitellä lunta ja jäätä. Sitä on Lapland Hotels SnowVillagen rakentaminen.

Ylivuotista jäätä

SnowVillagen perustajat Rami ja Tomi Kurtakko ovat rakentaneet lumesta ja jäästä hotelli-, ravintola- ja veistosnäyttelykokonaisuuden joka vuosi, kahdenkymmenen viime vuoden ajan. He ovat oman alansa tunnettuja ja tunnustettuja asiantuntijoita. He kehittävät uutta rakennustekniikkaa sekä myös suunnittelevat koneita - ja välineitä, erityisesti lumen ja jään työstämiseen. Mutta kutsuipa heitä sitten perustajiksi, rakentajiksi, insinööreiksi tai yrittäjiksi, sydämeltään he ovat molemmat lappilaisia.

He rakastavat Pohjois-Suomen puhdasta ja koskematonta luontoa ja sen tarjoamia mahdollisuuksia työhön ja harrastuksiin. Kun lämpötila putoaa pakkaselle, tehdään pitkiä ja raskaita päiviä tunteja laskematta, jotta kauden uudet lumirakenteet saadaan pystyyn. Tarvitaan 20 miljoonaa kiloa sekä tykki- että luonnonlunta ja peräti 350 000 kiloa jäätä. Jääveistossa käytetään vanhempaa jäätä, joka on otettu talteen aiempina talvina. Jään ominaisuudet paranevat iän myötä ja jään värisävy muuttuu syvemmäksi ja kirkkaamman siniseksi.

Tasaisesti kylmää

SnowVillagen perusrakenteet on tehty tykkilumesta. Se on rakennusmateriaalina tiheämpää ja tiiviimpää kuin luonnonlumi. Juurikin tiheys mahdollistaa suurien rakenteiden ja jopa holvikaarien rakentamisen yksinomaan kokonaan lumesta. Tiheä rakennusmateriaali pitää myös tasaisen, noin -5 °C:n lämpötilan, SnowVillagen sisätiloissa riippumatta siitä, kuinka kylmä ulkona on.

Noin 35 käsityöläisen kansainväliselle rakennusporukalle ulko- ja sisälämpötilan ero muodostaa yhden työn suurimmista haasteista. Olipa työnä nostaa jäätä läheisestä purevan viiman kurittamasta joesta tai veistää jäähän mutkikkaita muotoja jättiläisiglun sisällä, oikeanlainen vaatetus on kynnyskysymys.

Kerroksilla mukavuutta

Kun on tarve liikkua lumilinnasta ulos ja takaisin sisälle, suurta lämpötilaeroa on voitava helposti kompensoida vaatteilla. Siinä Snickers Workwearin kolmen kerroksen kerrospukeutumisjärjestelmä tulee tarpeeseen. Voisi kuvitella, että laskettelurinteeseen sopiva lämmin takki pitäisi kylmän loitolla, mutta kun tehdään töitä, vaatimukset takille ovat aivan erilaiset. Kerrospukeutuminen ei ole ainoastaan mukavampaa vaan myös käytännöllistä, kun vaatetta voi pukea ja riisua tarpeen mukaan, jotta lämpötila pysyy sopivana.

Rami ja Tomi ovat tehneet yhteistyötä Snickers Workwearin kanssa kolmisen kautta. Kokeiluaan laajasti erilaisia muita kylmässä työskentelyyn suunniteltuja vaatteita ja asusteita, he ovat erityisen tykästyneitä tuotteisiimme. Heidän omat kokemuksensa, sekä tiimiltä saatu palaute vahvistavat, että vaatteilta vaaditaan mukavuuden lisäksi lujaa kestävyyttä. Kun työtä tehdään erittäin kylmässä, tehokas kehon lämmönsäätely riittävien ventilaatioiden kautta on avainasemassa. Juuri sen kylmän sään työvaatteemme tekevät.Huolehtivat sopivasta lämpötilasta.

Rami & Tomi Kurtakko

PAIKKA: Lappi, Suomi

TYÖ: SnowVillagen perustajat

TIIMI: 35 rakentajaa ja taiteilijaa

SOME: @laplandhotelssnowvillage